2014. március 10., hétfő

Vadas mártás (fácánhoz vagy fogolyhoz)

Ezt a mártást fácán vagy fogoly pecsenyéhez ajánlja Magyar Elek Az inyesmester szakácskönyve (1970) című könyvében. Felhasználjuk hozzá a húsból kisült zsírt (ami sütés közben a hús alatt összegyűl).

Hozzávalók:
  • 1 dl húszsír
  • 2 ek cukor
  • víz
  • 5-6 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1-2 ek vörösbor
Elkészítés:
  1. Egy serpenyőben 2 kanál cukrot kis vízzel karamellizálunk. Hozzáadjuk a húszsír felét, alaposan elkeverjük, amíg homogén nem lesz. 
  2. 2-3 kanál tejfölt kikavarunk, hozzáadjuk a húszsír másik felét, jól összedolgozzuk, majd ezt a keveréket is a serpenyőbe öntjük.
  3. 1 csapott ek liszt és 2-3 ek tejföl keverékével behabarjuk a mártásunkat, majd folyamatos kavarás mellett addig főzzük tovább, míg besűrűsödik.
  4. 1-2 ek vörösborral ízesítjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A húszsír valószínűleg elég fűszeres, de ha mégsem, akkor a mártást szükség esetén fűszerezzük.
- Az említett szakácskönyvben szereplő receptben nem volt liszt, mi annyit módosítottunk, hogy behabartuk, így egy krémes, sűrűbb mártás lett az eredmény.
- Az eredeti is nagyon ízletes, de hígabb állagú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése