2014. március 9., vasárnap

Madártej




Hozzávalók:
  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • 6 ek (nyírfa)cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 15 g szeletelt mandula

Elkészítés:
  1. A tejet forralni kezdjük. Ezalatt a tojásokat szétválasszuk, a fehérjéket egy akkora tálba tesszük, melyben habot tudunk verni, a sárgákat egy minimum másfél literes edénybe, amelyben meg tudjuk majd főzni a madártejet.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, adunk hozzá 2 ek (nyírfa)cukrot és azzal tovább verjük. 
  3. Amikor a tej forr, a habból evőkanállal kanálnyi galuskákat szaggatunk bele. Mikor a galuskák megduzzadnak, meg is forgatjuk őket, majd egy szűrőkanállal óvatosan kiszedjük egy tálba. Addig folytatjuk ezt a műveletet, míg el nem fogy a hab.
  4. Ha már az egész habot kifőztük, a tojások sárgáját kikavarjuk 4 ek (nyírfa)cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral, kevés tejet adunk hozzá, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az egész megmaradt tejet. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd.
  5. Levéve a tűzről néha megkeverve kihűtjük.
  6. A szeletelt mandulát egy serpenyőben megpirítjuk.
  7. Tálaláskor a madártejre habgaluskákat teszünk és a tetejüket megszórjuk a pirított mandulával.

Megjegyzések, tapasztalatok:
- A madártejet főzés közben tényleg folyamatosan keverni kell, mert különben könnyen megtörik, túrós lesz. Fontos az is, hogy közepes lángon főzzük, ha túl gyorsan akarjuk megfőzni, szintén nagyobb az esély arra, hogy elrontjuk.
- A receptben szereplő cukormennyiséggel elég édes lesz a madártej, aki nem szereti édesen, kevesebb cukorral is készítheti. Készítés közben bármikor megkóstolható, ezért érdemes kevesebb cukorral kezdeni.
- A vaníliás cukrot a tejbe is főzhetjük már az elején, így a habgaluskák is vaníliásak lesznek.
- A recept forrása: Magyar Elek - Az inyesmester szakácskönyve (1970)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése