2014. március 20., csütörtök

Krémes parmezános polenta pirított balzsamecetes kelbimbóval


Hozzávalók (2 személyre):
  • polentához:
    • 125 g kukoricadara
    • 2.5 dl tej
    • 2.5 dl zöldség alaplé vagy húsleves
    • 20 g reszelt parmezán
    • 1 ek vaj
  • kelbimbóhoz:
    • 300 g kelbimbó
    • 2 ek balzsamecet
    • 1 ek olívaolaj
    • kakukkfű
    • bors
Elkészítés:
  1. A kelbimbót tisztítsuk meg, a nagyobbakat vágjuk kettőbe. Megtisztítva legyen a megadott mennyiség.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  3. A kelbimbóhoz adjuk hozzá a balzsamecetet, olívaolajat, kakukkfüvet, sót, borsot, majd az egészet jól forgassuk össze.
  4. Tegyük egy tepsibe vagy hőálló tálba és kb 20 perc alatt süssük meg. Akkor van kész, amikor a balzsamecet kicsit karamellizálódik.
  5. Egy lábasban forraljuk fel a tejet és a zöldségalaplét/húslevest, adjuk hozzá a kukoricadarát és folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda és ne fröcsköljön ránk, emiatt alacsonyabb hőfokon főzzük és kevergessük. Gyorsan elkészül. Ha úgy érezzük, hogy még nincs megfőve a kukoricadara, de már túl sűrű a polenta, akkor adhatunk hozzá még egy kis tejet vagy vizet (szerintem maximum 1 dl-re lehet szükség).
  6. A végén adjuk hozzá a vajat és a parmezánt, jól keverjük össze, hogy teljesen elolvadjanak és a polenta krémes és homogén legyen.
  7. A polentát a kelbimbóval tálaljuk, lehetőleg azonnal, ugyanis ha kihűl, már nem lesz olyan krémes.
 
Megjegyzések, tapasztalatok:
Lehetőleg apróbb kelbimbókat vegyünk, azok szerintem finomabbak.
- A recept forrása - módosításokkal: http://wannabechef.cafeblog.hu/2014/02/27/kremes-polenta-piritott-balzsamecetes-kelbimboval-vendeg-bejegyzes-zizi-kalandjaitol/ (Az eredeti recept vegán étel.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése