2014. március 11., kedd

Töltött fácán



Hozzávalók:
  • 1 egész fácán
  • 20 dkg előfőzött fácánhús
  • 15 dkg marhamáj
  • 2 csiperkegomba
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb szelet kenyér
  • tej
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • 1 csokor zellerlevél
  • 1 tojás
  • 1 dl fácán alaplé
  • őrölt bors
  • kacsazsír
Elkészítés:
  1. Előre elkészítjük a fácán alaplét, az ebben főtt hús egy részét levágjuk a csontról és felkockázzuk.
  2. Az egész fácánt megtisztítjuk. 
  3. A májat felkockázzuk, a kenyeret tejbe áztatjuk, a gombákat megtisztítjuk és felszeleteljük, a tojást egy villával kicsit felverjük, a petrezselyem- és zellerleveleket apróra vágjuk. Mindezeket egy tálba tesszük (a kenyeret kicsit kinyomkodjuk, a megmaradt tejet nem használjuk fel, mert túl híg lenne a töltelék), hozzáadjuk a felkockázott főtt fácánhúst, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. 
  4. Az elkészült töltelékkel megtöltjük a fácán belsejét, majd összekötözzük a fácán lábait, vagy megtűzzük hústűvel.
  5. Egy hőálló tálat kacsazsírral kikenünk, ebbe belehelyezzük a fácánt, majd lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Sütési idő legalább 2 óra. Félóránként kivesszük és fácán alaplével meglocsoljuk. Az utolsó 20-30 percben levesszük a hőálló tál fedelét és megpirítjuk a fácánt.
  6. Amikor elkészült feldaraboljuk, vadas mártással és tésztával tálaljuk.


 


Megjegyzések, tapasztalatok:
- 2 fácánra van szükség: az egyik egész kell legyen, amit megtöltünk; a másikból alaplét készítünk és a hús egy részét felhasználjuk a töltelékhez (ez nem kell egész fácán legyen).
- Az egész fácán 70 dkg volt.
- A töltelékbe bármilyen máj megfelelő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése