Hozzávalók:
- 1 egész fácán
- 20 dkg előfőzött fácánhús
- 15 dkg marhamáj
- 2 csiperkegomba
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb szelet kenyér
- tej
- 1 csokor petrezselyemlevél
- 1 csokor zellerlevél
- 1 tojás
- 1 dl fácán alaplé
- só
- őrölt bors
- kacsazsír
- Előre elkészítjük a fácán alaplét, az ebben főtt hús egy részét levágjuk a csontról és felkockázzuk.
- Az egész fácánt megtisztítjuk.
- A májat felkockázzuk, a kenyeret tejbe áztatjuk, a gombákat megtisztítjuk és felszeleteljük, a tojást egy villával kicsit felverjük, a petrezselyem- és zellerleveleket apróra vágjuk. Mindezeket egy tálba tesszük (a kenyeret kicsit kinyomkodjuk, a megmaradt tejet nem használjuk fel, mert túl híg lenne a töltelék), hozzáadjuk a felkockázott főtt fácánhúst, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk.
- Az elkészült töltelékkel megtöltjük a fácán belsejét, majd összekötözzük a fácán lábait, vagy megtűzzük hústűvel.
- Egy hőálló tálat kacsazsírral kikenünk, ebbe belehelyezzük a fácánt, majd lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Sütési idő legalább 2 óra. Félóránként kivesszük és fácán alaplével meglocsoljuk. Az utolsó 20-30 percben levesszük a hőálló tál fedelét és megpirítjuk a fácánt.
- Amikor elkészült feldaraboljuk, vadas mártással és tésztával tálaljuk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- 2 fácánra van szükség: az egyik egész kell legyen, amit megtöltünk; a másikból alaplét készítünk és a hús egy részét felhasználjuk a töltelékhez (ez nem kell egész fácán legyen).
- Az egész fácán 70 dkg volt.
- A töltelékbe bármilyen máj megfelelő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése