2014. augusztus 10., vasárnap

Torta caprese


Hozzávalók:
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg durvára darált mandula
  • 25 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
Elkészítés:
  1. A vajat a 10 dkg cukorral és a tojások sárgájával habosra dolgozzuk. 
  2. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a vajas masszába.
  3. Hozzáadjuk a darált mandulát és a maradék cukorral kemény habbá vert fehérjét. 
  4. Kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük és 175 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük.
  5. A tortaformában hagyjuk kihűlni. 
  6. Porcukorral meghintve tálaljuk.





Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ez egy brownie-szerű eredeti olasz sütemény.
- Eredetéről számos verziót emlegetnek, de a leginkább hihetőnek én azt találtam, mely szerint ez az édesség egy Capri szigeti cukrászműhelyben született az 1920-as években, ahol a cukrász - Carmine di Fiore - elfelejtett lisztet tenni egy mandulás süteménybe. A tévedés eredménye egy ínycsiklandó, könnyű, ropogós torta lett mely rövid idő alatt meghódította az egész világot. 
- A liszt nélkül készült sütemény alapját mandula, csokoládé és vaj keveréke adja, mely kívül ropogós belül viszont puha, omlós marad a sütés után. Egyes receptek szerint pici sütőport is használhatunk és ízesíthetjük valamilyen különleges likőrrel (pl ánizs) vagy rummal. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése