2014. június 24., kedd

Ribizlis túrótorta

Hozzávalók:
  • Az alaphoz:
    • 135 g tönkölyliszt
    • 15 g kakaó
    • 100 g vaj
    • 50 g porcukor (xilit)
  • Túrókrémhez:
    • 500 g túró
    • 70 g keményítő
    • 120 g nyírfacukor (xilit)
    • 250 g natúr joghurt
    • 175 g tejföl
    • 250 g ribizli (leszemezve)
Elkészítés:
  1. Először elkészítjük a kakaós alapot. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal vajas tésztát gyúrunk. Fontos, hogy hideg vajjal dolgozzunk. Ha elkészültünk, 10 percre tegyük hűtőbe, majd nyújtsuk ki a tésztát és simítsuk egy 23 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaforma aljára. Ha van kedvünk, nyújtsuk úgy, hogy a sütőforma oldalát is beborítsa a tészta. Egy villával pár helyen szurkáljuk meg a tésztát (így nem fog felpúposodni), majd toljuk 175 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, addig készítsük elő a túrós réteget.
  2. A túrót simára keverjük, turmixoljuk, attól függően, hogy ki mennyire szereti a darabos vagy krémes állagot. Ebben a tortában jó, ha inkább krémesebb a túró. 
  3. Amikor a túró állagával elégedettek vagyunk, hozzákeverjük keményítőt és a nyírfacukrot. Amikor elkeveredett, hozzáadjuk a tejfölt és a natúr joghurtot.
  4. A ribizliből félreteszünk kb 50 g-ot, a többit szintén a túrós krémhez keverjük.
  5. Ha letelt a 15 perc, a kakaós alapot kivesszük a sütőből és ráöntjük a túrókrémet.
  6. 175 fokon kb 80 perc alatt sül meg. Félidőben (amikor még nem szilárdult meg teljesen a teteje) kivesszük és a félretett ribizliszemekkel kidíszítjük a tetejét. Azért nem tettük rá már az elején, mert egyrészt besüllyednének a szemek, másrészt ha valahogy a süllyedést megúsznák, akkor biztosan megégnének 80 perc alatt.
  7. Ha megsült, a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. Mire kihűl, megszilárdul a krém belseje is és szépen lehet szeletelni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése