2014. június 22., vasárnap

Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:
  • A leveshez:
    • 40 dkg borjúhús
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 3 közepes sárgarépa
    • 3 db petrezselyem
    • 3 db barna csiperkegomba
    • 25 dkg zöldborsó
    • 2 dl főzőtejszín 
    • olívaolaj
    • őrölt tarka bors
    • 1 csokor petrezselyem
    • 1-2 zellerlevél
  • A burgonyagombóchoz:
    • 25 dkg burgonya (főtt, áttört)
    • 1 db tojás (kisebb)
    • 3 evőkanál finomliszt
    • 1 evőkanál búzadara
    • 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
  1. A burgonyát megpucoljuk és sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még melegen áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. 
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb 1,5 l vízzel felöntjük. Összekötözzük a csokor petrezselymet és a zellerleveleket, hozzáadjuk a leveshez. Félpuhára pároljuk a húst, majd beletesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet. Amikor ezek is félig puhára főttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót. 
  4. Amíg fő a hús és a zöldségek, elkészítjük a burgonyagombócokat.
  5. Ha kihűlt a burgonya, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb két evőkanál lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), egy evőkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek. 
  6. Ezt követően a 2 dl főzőtejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel, megfelelő mennyiségű levesből kivett lével hígítva óvatosan beleöntjük a levesbe és felfőzzük. Amikor felfőtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
  7. Megfőzzük a gombócokat. Amikor készen van, tálaljuk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/nyirsegi-gombocleves-kittitol




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése