2014. május 1., csütörtök

Paradicsomos minestrone leves


Hozzávalók:
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 kis karalábé
  • 1/4 zeller
  • 20 dkg zöld bab (fele sárga, fele zöld csövű)
  • 1 hagyma
  • olívaolaj
  • 3-4 dl natúr paradicsomlé
  • őrölt bors
  • oregánó
  • bazsalikom
Elkészítés:
  1. Olívaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát.
  2. Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. Minél többféle zöldséget használunk, annál jobb.) A hagymára szórjuk, jól összekavarjuk és 2-3 percig pirítjuk a zöldségeket is (közben kavargatjuk).
  3. Felöntjük a paradicsomlével és fűszerezzük. Annyi vizet is adunk hozzá, hogy a végeredmény egy sűrű leves legyen (szinte egytálétel, de azért tudjanak úszkálni a zöldségek :)
  4. Készre főzzük, reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk. (lehet valamilyen zöldfűszerrel is, ízlés szerint, de eredetileg parmezánnal szokás)



Megjegyzések, tapasztalatok:
- "A minestrone egy tartalmas olasz levesféle. Neve a minestra = leves szóból származik. A minestrone maga „a nagy leves”, vagyis zöldségekkel alaposan telített – akár – egytálétel.
   Nincsen egy adott receptje, mert minden területnek, minden évszaknak, és minden családnak megvan a sajátja. A római változatokban van tészta, másutt esetleg nincs. Az egyikben több a hüvelyes, a káposzta, vagy a zöldfűszer. Másutt pestót is adnak a leveshez. Van, ahol sok paradicsommal készítik, van, ahol egyáltalán nem tesznek bele.
   A minestrone mindenesetre: zöldségleves – minél többféle zöldségből. Hús nem kerül bele, de szinte elengedhetetlen az oliva olaj, a füstölt sonka (leve), és a tészta. ...
   Amikor tálalják, mindenképpen megszórják reszelt parmezánnal (mert mindent, ami nem édes, azt az olaszok megszórják parmezánnal)." 
(forrás: Wikipédia)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése