2014. május 3., szombat

Mentás-petrezselymes bulgursaláta fácánnal és zöldségekkel


 

Hozzávalók:
  • 150 g bulgur
  • 4 dl víz (bögrében mérjük le a bulgurt, 2szeres mennyiségű víz kell)
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 8-10 friss mentalevél
  • 100 g húslevesben főtt fácánhús (elhagyható, helyettesíthető csirkemellel)
  • 2-4 szál újhagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb lime leve
  • 2 ek olívaolaj
  • őrölt fekete bors
Elkészítés:
  1. A vizet egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a bulgurt és sót, megkavarjuk, kb 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve fedővel letakarva hagyjuk kb 20 percig. Ezalatt a bulgur beszívja a vizet és teljesen megpuhul, de nem ázik el, pergős marad. Ezután kihűtjük.
  2. A paprikát, és hagymát (zöld szárát is) megtisztítjuk, szeleteljük/daraboljuk ízlés szerint.
  3. Apróra vágjuk a petrezselyem- és mentaleveleket.
  4. A húst felkockázzuk.
  5. A kihűlt bulgurhoz adunk 2 ek olívaolajat, a lime kifacsart levét, az apróra vágott petrezselyem- és mentaleveleket, a paprikát, hagymát, a fácánhús-kockákat, kevés sót és ízlés szerint őrölt borsot, majd összeforgatjuk, hogy egyenletesen elkeveredjenek.
  6. Akár azonnal fogyasztható, de még jobb, ha pár órára hűtőbe tesszük.



Megjegyzések, tapasztalatok:
- Gazdagíthatjuk ízlés szerint más zöldségekkel.
- Ezekkel a mennyiségekkel igen tartalmas lesz, nagyszerű például vacsorára. (Ez kb 4-személyes adag.)
- Sokkal több petrezselyemmel és mentalevéllel, paprika helyett paradicsomkockákkal, elhagyva a húskockákat és fűszerezve őrölt köménnyel, megkapjuk a libanoni tabulét. Én ezt faragtam a saját ízlésemre és a hűtőben talált hozzávalókra. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése