2014. május 21., szerda

Tökmagolajos kuglóf

 

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 100 ml víz
  • 200 g nyírfacukor
  • 2 kk vanília aroma
  • 100 ml tökmagolaj
  • 1 marék tökmag 
  • 250 g (tönköly)liszt
  • 2 kk szódabikarbóna + pici citromlé
  • porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
  1. A kuglóf-formát alaposan kivajazzuk és kilisztezzük.
  2. A tojásokat szétválasszuk.
  3. A tojássárgákat kikeverjük a vízzel, tökmagolajjal, vanília aromával és 150 g (nyírfa)cukorral.
  4. A tojásfehérjékből és megmaradt 50 g (nyírfa)cukorból habot verünk.
  5. A lisztet hozzáadjuk a tojássárgás keverékhez, elkeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, felfuttatjuk pici citromlével és alaposan összekeverjük.
  6. Fokozatosan belekeverjük a tojáshabot is.
  7. A kuglóf-forma aljára szórjuk a tökmagot, majd ráöntjük az elkészült masszát.
  8. Előmelegített 150 fokos sütőbe toljuk és kb 70-75 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
  9. Melegen meghintjük porcukorral.


Megjegyzések, tapasztalatok:
- A képek sajnos nem adják vissza az igazi színét: a belsejének nagyon különleges, zöldes árnyalata van a tökmagolajtól.
- Ezt a receptet használtam (módosításokkal).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése