2016. február 6., szombat

Sütőben sült fánk


Hozzávalók:
  • 250 g liszt 
  • 2 ek cukor 
  • 35 g puha vaj 
  • 1 cs szárított élesztő (500 gr liszthez való) 
  • 1 dl langyos tej 
  • 1 tojás
Elkészítés:
  1. A lisztet elkeverjük a cukorral és szárított élesztővel.
  2. A keverékbe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet és a tojást, majd összegyúrjuk a tésztát kézzel (vagy kézi mixer dagasztókarja segítségével). Amikor valamennyire összekeveredtek a hozzávalók, a puha, de nem olvadt vajat is hozzáadjuk. Kb 5 perc alatt selymes, fényes, ruganyos, nem ragadós tésztát kell kapnunk. (Elválik a kezünktől és az edény falától is.)
  3. Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb.1 óra), majd kézzel átgyúrjuk.
  4. Enyhén lisztezett munkalapon fél centinél kicsit vékonyabbra nyújtjuk a tésztát.
  5. A fánkokat 7.5 cm átmérőjű kiszúróval szaggatjuk, közepüket pedig 2 cm-essel.
  6. Újabb 30 percnyi, langyos helyen, letakarva kelesztés után 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.



Megjegyzések, tapasztalatok:
- Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű.
- Ezt a receptet használtam, az adagot feleztem. 
- Ne úgy képzeljük el, mint az olajban sült fánkot, mert teljesen más. Lássuk be az az igazi, de ettől nem lesz olajszag a lakásban. Ez egy semleges ízű, kenyérszerű, kelt tészta leginkább, ami finom házi lekvárral, de elbírja a csoki- vagy cukormázt is, mert alapból nem édes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése