2016. február 22., hétfő

Gesztenyegolyó torta (sütés nélkül)


Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
  • alaphoz:
    • 150 g kakaós omlós keksz (pl Győri Édes) 
    • 100 g vaj
  • golyókhoz:
    • kb 80 g étcsokoládé
    • 250 g gesztenyemassza
  • krémhez:
    • 500 g gesztenyemassza
    • 500 g mascarpone
    • rum - ízlés szerint
  • mázhoz:
    • 50 g étcsokoládé
Elkészítés:
  1. A golyókhoz a gesztenyemasszát 12 egyenlő részre vágjuk és minden részből a 2 tenyerünk közt golyókat formázunk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd a golyókat belemártjuk, lecsepegtetjük és sütőpapírra helyezzük. Betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. 
  2. A kekszet ledaráljuk vagy késes aprítóban morzsoljuk szét. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat és alaposan összekeverjük. Az előkészített tortaforma aljára elsimítjuk a kekszes keveréket, le is nyomkodjuk, hogy tömör és egyenletes vastagságú legyen, majd betesszük a hűtőbe. 
  3. A krémhez megadott mennyiségű gesztenyemasszát a mascarponéval és ízlés szerinti mennyiségű rummal kikavarjuk.
  4. A lehűlt kekszes alapra kenünk a krémből egy keveset, majd a krémbe ültetjük kör alakban elhelyezve a megdermedt csokis gesztenyegolyókat, végül befedjük a maradék krémmel és elsimítjuk a tetejét. Figyeljünk arra, hogy ne maradjanak sehol üregek a krémben a golyók mellett.
  5. Az összeállított tortánkat ismét betesszük a hűtőbe, hogy lehűljön.
  6. Amikor a torta kellőképpen lehűlt, elkezdjük olvasztani a csokit a mázhoz is, szintén gőz felett. Ha maradt meg a golyók bevonásakor, most fel lehet azt is használni.
  7. Addig a tortaforma oldalát óvatosan lekapcsoljuk. Ha hepehupás marad a torta oldala, mert a krémből valamennyi ráragadt a formára, akkor késsel szépen visszakenegetjük, elsimítjuk. A gesztenyekrém nem szilárdul meg teljesen, szóval ez könnyen fog menni. 
  8. A megolvasztott csokival díszítjük a tortát: rákenjük a tetejére, oldalára, ízlés szerint. 
  9. Ismét a hűtőbe tesszük, tálalásig ott hagyjuk.
  10. Szeletelés előtt készítsünk elő forró vizet, hogy ebben melegítsük fel a kést, amivel szeletelünk. Lassan, vigyázva vágjuk, hogy a csoki lehetőleg ne töredezzen össze.








Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ha nem fér minden golyó a tortaformában 1 sorban, akkor tehetünk belőle középre is. Vagy ami kimarad, meg lehet enni. :)
- A receptet innen vettem. Szerintem a sok csokitól és gesztenyemasszától eleve édes az egész, ezért plusz cukor csak akkor szükséges, ha natúr gesztenyemasszát használunk.
- Csokoládétól függően szükséges lehet kevés olajat/vajat hozzáadni, hogy ne legyen olyan sűrű és könnyebben tudjuk a golyókat bevonni. Én hagytam, hogy vastagon beborítsa a gesztenyegolyókat, de így elég küzdelmes volt.
- Mutatós, finom, nagyon-nagyon kiadós sütés nélküli torta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése