2016. február 8., hétfő

Házi nyúl vadasan

Hozzávalók:
  • 1 kg nyúlhús (házi), lehetőleg a húsosabb részei
  • 4-5 nagyobb sárgarépa 
  • 2-3 petrezselyem
  • 1/4 zellergyökér
  • 1/4 karalábé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 1 csokor petrezselyem
  • feketebors - egész
  • koriander - egész
  • 2 babérlevél
  • 1/4 citrom (kezeletlen héjú)
  • 3-5 dl húsleves alaplé
  • kevés olaj
  • vadas-szósz ízesítéséhez:
    • 2 ek mustár
    • 1.5 dl tejföl
    • 4 ek paradicsomlé
    • őrölt bors
    • pirospaprika
Elkészítés:
  1. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  2. Előkészítjük a kuktát (vagy egy megfelelő méretű lábost).
  3. Kis olajon átpirítjuk a sárgarépákat, majd kiszedjük egy tányérra és a húsokat is minden oldalukon megpirítjuk pár perc alatt. Visszarakjuk a sárgarépát, a karalábéval, petrezselyemmel és zellerrel együtt.
  4. Felöntjük pár dl húsleves alaplével (ha nincs, akkor vízzel), hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, rozmaringot, sót, borsot, koriandert, babérlevelet és a citromot. Adunk még hozzá annyi vizet, hogy nagyjából ellepje a hozzávalókat a folyadék.
  5. Lezárjuk a kuktát és jelzéstől számítva 30-45 percig főzzük, attól függően, hogy mennyi idős a nyúl. 
  6. Ha kinyitottuk a kuktát, elkészítjük a vadas szószt. Kiszedjük a sárgarépa és petrezselyem-darabokat, a zellerből és karalábéból is szedhetünk, valamint annyit a főzőléből, hogy könnyen tudjuk pépesíteni egy botmixer segítségével. Ekkor mehet hozzá a mustár, tejföl, paradicsomlé, fűszerek ízlés szerint. Pár perc alatt összerotyogtatjuk, közben kevergetve, kóstolgatva, a kívánt állagot beállítva hozzáadott húslével vagy szükség és ízlés szerint liszttel sűrítve.
  7. Tálalhatjuk hagyományosan zsemlegombóccal, de jól illik tésztafélékhez, galuskához is.




Megjegyzések, tapasztalatok:
- Biztosra mentem, ezért 45 percig főztem, nagyon finom, omlós lett a hús. 
- Szerintem a mártáshoz először adjunk minél kevesebb húslét, hogy ne legyen híg, majd fokozatosan hígítsuk. Fölöslegesnek érzem, hogy liszttel sűrítsük, a zöldségektől enélkül is sűrű tud lenni, de ahány ház, annyi szokás.
- Van aki cukorral, sőt karamellizált cukorral édesíti, nekem a sárgarépától kapott természetes édesség elegendő.
- Kedvcsináló a nyúlhúshoz: :)
  • zsírtartalma alacsony: átlagosan 4%, amivel a legzsírtalanabb bőrözött csirkemellel van egy kategóriában
  • fehérjetartalma magas
  • B vitaminokban gazdag
  • vastartalma jelentős
  • könnyen emészthető
  • finom: íze, állaga talán a csirkehúshoz áll legközelebb
- További érvek a nyúlhús fogyasztására: Gasztroangyal és Házipatika oldalakon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése