2013. augusztus 20., kedd

Szilvásgombóc

Hozzávalók:
  • krumpli
  • liszt
  • 1 tojás
  • olaj (1 kanálnyi a tésztához + amennyi a zsemlemorzsa pirításához szükséges)
  • szilva
  • fahéj
  • kristálycukor
  • zsemlemorzsa (prézli)
  • porcukor
Elkészítés:
  1. A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megtisztítjuk és burgonyatörővel összenyomjuk. (Én most az ebédnél megmaradt tört krumplit használtam fel, ez nem héjában főtt, de ez is tökéletesen megfelel.)
  2. Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet (sosem mérem, annyi kell, amennyit a krumpli felvesz...), tojást, olajat, sót és jól összegyúrjuk.
  3. A szilvát kimagozzuk, felezzük és bőségesen beleforgatjuk fahéjas kristálycukorba.
  4. Kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk, (nagyjából) négyzetekre vágjuk, mindegyikre ráhelyezünk egy fél fahéjas-cukros szilvát, majd gombócokat formálunk belőle. (Rakhatunk egy egész szilvát is, akkor nagyobb lesz a gombóc.)
  5. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, kis lángon, kavargatva, hogy meg ne égjen.
  6. A kész gombócokat bő, lobogó, sós vízbe tesszük, óvatosan megkavarjuk, hogy ne ragadjanak le a fazék aljára. Amikor a víz tetejére emelkedtek a gombócok, még főzzük néhány percig, ezután szűrőkanállal kiszedjük és az előre megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  7. Melegen tálaljuk, meghintve porcukorral.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése