Szilvásgombóc
Hozzávalók:
- krumpli
- liszt
- 1 tojás
- só
- olaj (1 kanálnyi a tésztához + amennyi a zsemlemorzsa pirításához szükséges)
- szilva
- fahéj
- kristálycukor
- zsemlemorzsa (prézli)
- porcukor
Elkészítés:
- A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megtisztítjuk és burgonyatörővel
összenyomjuk. (Én most az ebédnél megmaradt tört krumplit használtam fel, ez nem héjában főtt, de ez is tökéletesen megfelel.)
- Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet (sosem mérem, annyi kell, amennyit a krumpli felvesz...), tojást, olajat, sót és
jól összegyúrjuk.
- A szilvát kimagozzuk, felezzük és bőségesen beleforgatjuk fahéjas kristálycukorba.
- Kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk, (nagyjából) négyzetekre
vágjuk, mindegyikre ráhelyezünk egy fél fahéjas-cukros szilvát, majd gombócokat formálunk belőle. (Rakhatunk egy egész szilvát is, akkor nagyobb lesz a gombóc.)
- A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, kis lángon, kavargatva, hogy meg ne égjen.
- A kész gombócokat bő, lobogó, sós vízbe tesszük, óvatosan megkavarjuk, hogy ne ragadjanak le a fazék aljára. Amikor a víz tetejére emelkedtek a gombócok, még főzzük néhány percig, ezután szűrőkanállal kiszedjük és az előre megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
- Melegen tálaljuk, meghintve porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése