Nálunk a rakott krumpli mindig húsmentes volt, ezért nekem a rakott krumpli mindig is a francia rakott krumplit fogja jelenteni. Azonban a kolbászos verziót is egyre jobban szeretem, ezért néha ilyen is készül.
Hozzávalók:
- 7 db nagyobbacska krumpli
- 7 db közepes házi tojás
- 150 g szárazkolbász
- 700 ml 12%-os tejföl - kb 450 ml az összesütéshez, a többi tálaláskor
- só
- bors
Elkészítés:
- A tojást és krumplit megfőzzük. Amikor kihűltek, meghámozzuk őket.
- A kolbászt felszeleteljük.
- A tejfölt kikavarjuk jó krémesre.
- Egy jénai tálat készítünk elő, ebbe fogjuk rétegezni a hozzávalókat a következőképpen:
- az alját pici tejföllel (vagy vajjal/olajjal) kikenjük
- következik egy réteg krumpli (ez lehet 2-3 sor is)
- sózzuk, borsozzuk
- jön egy réteg tojás
- erre a kolbász
- majd a tejföl bőségesen
- ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak és fér az edénybe - 30 percig lefedve sütjük 200 fokon, utána 15-20 percig fedő nélkül, hogy megpiruljon.
- Én úgy szoktam elosztani a hozzávalókat, hogy krumplival kezdem és
krumplival zárom, közötte pedig 2 sor tojás és 2 sor kolbász bújik el,
legalul és legfelül pedig tejföl.
- A tejföl egy részét lehet tejszínnel helyettesíteni, úgy hígabb lesz, ami azt eredményezi, hogy a tejföl még jobban szétoszlik a krumpli között, még krémesebb lesz, jobban összeérnek az ízek.
- Frissen nagyon finom a rakott krumpli, de felmelegítve talán még jobb :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése