2013. augusztus 24., szombat

Rakott krumpli - magyarosan

Nálunk a rakott krumpli mindig húsmentes volt, ezért nekem a rakott krumpli mindig is a francia rakott krumplit fogja jelenteni. Azonban a kolbászos verziót is egyre jobban szeretem, ezért néha ilyen is készül.

Hozzávalók:
  • 7 db nagyobbacska krumpli
  • 7 db közepes házi tojás 
  • 150 g szárazkolbász
  • 700 ml 12%-os tejföl - kb 450 ml az összesütéshez, a többi tálaláskor
  • bors
Elkészítés:
  1. A tojást és krumplit megfőzzük. Amikor kihűltek, meghámozzuk őket.
  2. A kolbászt felszeleteljük.
  3. A tejfölt kikavarjuk jó krémesre.
  4. Egy jénai tálat készítünk elő, ebbe fogjuk rétegezni a hozzávalókat a következőképpen:
    - az alját pici tejföllel (vagy vajjal/olajjal) kikenjük
    - következik egy réteg krumpli (ez lehet 2-3 sor is)
    - sózzuk, borsozzuk
    - jön egy réteg tojás
    - erre a kolbász
    - majd a tejföl bőségesen
    - ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak és fér az edénybe
  5. 30 percig lefedve sütjük 200 fokon, utána 15-20 percig fedő nélkül, hogy megpiruljon.





Tapasztalatok:
- Én úgy szoktam elosztani a hozzávalókat, hogy krumplival kezdem és krumplival zárom, közötte pedig 2 sor tojás és 2 sor kolbász bújik el, legalul és legfelül pedig tejföl.
- A tejföl egy részét lehet tejszínnel helyettesíteni, úgy hígabb lesz, ami azt eredményezi, hogy a tejföl még jobban szétoszlik a krumpli között, még krémesebb lesz, jobban összeérnek az ízek.
- Frissen nagyon finom a rakott krumpli, de felmelegítve talán még jobb :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése