2014. december 1., hétfő

Túrókrémes máktorta


Hozzávalók (18 cm-es tortához):
  • a mákos piskótához: 
    • 3 tojás 
    • 60 g cukor 
    • 30 g fehér tönkölyliszt 
    • 30 g darált mák 
    • 1 citrom reszelt héja
  • a krémhez:
    • 500 g tehéntúró
    • 250 g mascarpone
    • 1 citrom reszelt héja
    • 80 g porcukor
  • díszítéshez:
    • karamellás-vaníliás cukor (nekem malmos verzió van)
    • csokis tortadara
Elkészítés:
  1. Először sütünk egy mákos piskótát. A tojásfehérjéket habbá verjük, amikor kemény, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. A kemény habhoz keverjük a tojássárgákat és a frissen lereszelt citromhéjat, majd a mákkal elkevert lisztet. 
  2. Sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos kerek tortaformába töltjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. 
  3. Hagyjuk kihűlni a piskótát a formában. Amikor hideg, kivesszük belőle és nagy pengéjű éles késsel vízszintesen elvágjuk, hogy 2 lapot nyerjünk belőle.
  4. Előkészítjük a tölteléket. A túrót krémesre kavarjuk, ha szükséges, előtte villával összetörjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, mascarponet és porcukrot és jól kikavarjuk.
  5. A krém kb 2/3-át az alsó piskótalapra halmozzuk, egyenletesre elkenjük, majd ráhelyezzük a második lapot. A megmaradt krémmel bevonjuk a torta külsejét, majd ízlés szerint díszítjük, pl. karemellás-vaníliás cukorral és tortadarával.
  6. Ha van rá lehetőség, pár órára tegyük hűtőbe. 



Megjegyzések, tapasztalatok:
- Egyszerű és nagyszerű, gyorsan elkészül és finom.
- Ha nagyobb tortát szeretnénk, akkor lehet alkalmazni pl az alábbi arányokat 23 cm-es tortához:
  • 3 db mákos piskótát sütünk, egy piskótához kell a fent megadott mennyiség.
  • Krémből elég a dupla adag, tehát 1 kg túróból készítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése