2014. december 14., vasárnap

Csirkeraguleves cipóban


Hozzávalók:
  • 250 g csirkemell
  • 125 g csirkemáj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 petrezselyem
  • nagy marék zöldborsó
  • 3 nagyobb csiperkegomba
  • kis csokor zellerlevél
  • kis pohár tejföl
  • 2 ek liszt
  • étolaj
  • tarkabors
  • zöldfűszerek (tárkony/bazsalikom/kakukkfű)

Elkészítés:
  1. A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. 
  2. Közben tisztítsuk meg a zöldségeket és a sárgarépát, petrezselymet, gombát aprítsuk fel.
  3. A hagymához adjuk a felkockázott csirkemellet és májat, fehéredésig pirítjuk. Kis vizet is öntsünk alá, ha szükséges.
  4. Adjuk hozzá a sárgarépát és petrezselymet is, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint zöldfűszerekkel és fedő alatt közepes fokozaton főzzük kb 10 percig, majd adjuk hozzá a gombát és zöldborsót is. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy elérjük azt a sűrűséget, ahogy a raguvelest szeretjük és tegyük bele az összekötözött friss zellerleveleket is.
  5. Amikor már majdnem kész, 2 ek liszt, kis pohár tejföl és víz felhasználásával habarést készítünk, amivel a levest besűrítjük. (Én a lisztet pici vízzel csomómentesre szoktam keverni, ehhez hozzáadom az előzőleg krémesre kevert tejfölt. Ehhez lassanként, folyamatosan csomómentesre kavarva hozzáadok annyi vizet, hogy folyékony állagú legyen, majd a levesből kiveszek néhány evőkanál forró levet és azzal is összekeverem, így amikor a leveshez adom, nem fog kicsapódni.)
  6. Főzzük fel a levest, még lehet fűszerezni, ha szükséges, és főzzük még 5-10 percig. Tálalás előtt a levesből vegyük ki a zellerleveleket.  


Megjegyzések, tapasztalatok:
- Tálalhatjuk cipóban a következőképpen. Levágjuk a cipó tetejét, kivájjuk a belsejét, vigyázva, hogy az alja és oldala sehol ne sérüljön és ne legyen túl vékony. Pár percre tegyük be a sütőbe grill funkcióra, hogy piruljon meg, így több ideig állhat benne a leves, nem ázik el olyan könnyen, mint pirítás nélkül.
- A ragulevest készíthetjük tejszínnel is, én tejföllel jobban szeretem.
- Kis citrommal is ízesíthetjük tálaláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése