2013. december 10., kedd

Mézeskalács



Hozzávalók:
  • 50 g margarin
  • 50 g nyírfacukor
  • 125 g méz
  • 250 g fehér tönkölyliszt 
  • 1 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 kk mézeskalácsfűszer
Elkészítés:
  1. Egy edényben lassú tűzön felmelegítjük a margarint, mézet és cukrot, annyira, hogy folyékony elegy képződjön, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük egy másik edényben.
  3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
  4. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Másnap a tésztát 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, kiszaggatjuk a kiválasztott formákkal, sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük, vigyázva arra, hogy bőven maradjon hely közöttük, mert meg fognak nőni.
  6. 175 °C -ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
  7. Hagyjuk kihűlni, majd díszíthetjük. 


Megjegyzések, tapasztalatok:
- Nagymamám sütés előtt egy negyed diót vagy egy mogyorót tett rá, úgy is finom, ezt a verziót nem díszítettük cukormázzal.
- Ha lágynak tűnik a tészta, nem kell törődni vele, nem kell utánalisztezni, mert a hideg pihentetés után megkeményedik, kezelhetővé válik.
- E recept előnye, hogy nem kell egy hetet várni, hogy megpuhuljon, azonnal fogyasztható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése