2013. december 21., szombat

Aszalt gyümölcsös, magvas granola




Hozzávalók:
  • 200 g zabpehely
  • 3 ek méz
  • 3 ek olívaolaj
  • tetszés szerint 6-7 féle az alábbiak közül, egyenként 30 g:
    • mazsola
    • magozott datolya
    • aszalt vörös áfonya
    • aszalt sárgabarack
    • aszalt szilva
    • aszalt füge
    • mandula 
    • dió
    • mogyoró
    • napraforgómag 
    • tökmag
    • amaránt
Elkészítés:
  1. A mézet és olívaolajat kicsit megmelegítjük, majd beleforgatjuk a zabpelyhet.
  2. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  3. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, ráborítjuk a ragacsos zabpelyhet és elegyengetjük.
  4. 5 percenként megkeverjük a zabpelyhet. Amikor kezd pirulni, csökkentjük a hőmérsékletet 150 fokra. Ily módon kb félóra alatt lehet elérni, hogy megszáradjon a zabpehely, de ne égjen meg.
  5. Az aszalt gyümölcsök és magvak közül feldaraboljuk, amit szükséges.
  6. Amikor kihűlt a zabpehely, hozzáadjuk a többi hozzávalót és egyenletesre keverjük.
  7. Zárt dobozban vagy üvegben tároljuk.

Megjegyzések, tapasztalatok:
- Sokkal egészségesebb, mint a boltokban kapható reggelizőpelyhek, müzlik.
- Néhány hétig áll el.
- Mindenféle egyéb aszalt gyümölccsel és magvakkal is gazdagíthatjuk.
- Tejjel, joghurttal fogyasztva, esetleg friss banánkarikákkal gazdagítva remek reggeli.
- Érdekes cikk a granola történetéről:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése