2013. december 18., szerda

Birsalmasajt




Hozzávalók:
  • birsalma
  • cukor
  • citrom

Elkészítés:
  1. A birsalmát alaposan megmossuk, negyedekre vágjuk, kivágjuk a magházát és lehámozzuk a héját. Ahol szép sárga a héja, egészséges, sima, nem rücskös, ott nem szükséges a héjat eltávolítani, de fontos, hogy alaposan legyen megtisztítva.
  2. A kész birsalmacikkeket citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg.
  3. Amikor készen van az egész, egy nagy edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy lepje el teljesen, majd puhára főzzük.
  4. Amikor megpuhult, leszűrjük és pürésítjük (pl botmixerrel).
  5. Ekkor lemérjük a birsalmapürénket és előkészítünk kilónként 30 dkg cukrot és 1 citromot. A citromok levét kifacsarjuk.
  6. A meleg birsalmapürét tovább főzzük, most már a cukorral és a citromlével együtt. Alacsony vagy közepes lángon, állandó kavargatás mellett főzzük minél sűrűbbre.
  7. Amikor késznek ítéljük, előkészítünk olyan formákat vagy edényeket, melyekbe bele fogjuk tölteni. (Ezek lehetőleg lapos edények legyenek.)
  8. Pár napig szalvétával vagy konyharuhával letakarva szellős helyen szárítjuk, ezután kiborítjuk a formákból és tovább a másik oldalukon szikkasztjuk a birsalmasajtokat. Pár naponként megforgatjuk.




Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ha pár nap után is nagyon puhának találjuk, akkor 60 fokos sütőbe tesszük száradni néhány órára, ha szükséges, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is szárítjuk a sütőben ugyanígy. (Vigyázzunk, hogy csak olyan edényt, formát tegyünk a sütőbe, ami bírja a meleget!)
- Nekem kb 1 hónap alatt száradt ki teljesen, úgy hogy keveset a sütőben is szárítottam és gyakran megfordítottam. Ezalatt az 1 hónap alatt nagyon látványosan besötétedett a színe (amit én nem bánok, mert ilyen színű volt gyerekkoromban is) és jelentősen csökkent a mérete is. Az íze nagyon finom!
- A receptek nagy része kilónként legalább 80 dkg cukrot ajánl, ezt én nem voltam hajlandó alkalmazni, ezért volt nehezebb elérni a kívánt állagot, keménységet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése