2015. január 31., szombat

Rác ponty


Hozzávalók (6 főre):
  • 1.3 kg ponty (megtisztítva, belsőségek, fej és farok nélkül)
  • 1.3 kg burgonya (megpucolva)
  • 0.2 kg baconszalonna 
  • 0.5 kg paradicsom
  • 0.3 kg paprika (2 db)
  • 2 nagy hagyma
  • 3 dl tejföl
  • olívaolaj
  • zöldfűszeres só
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • zellerlevél
Elkészítés:
  1. A halat megtisztítjuk és gerince mellett hosszában elvágjuk. A 2 fél halat bőrös részével felfelé vágódeszkára helyezzük és kb félcentinként beirdaljuk.
  2. Befűszerezzük a halat: zöldfűszerekkel kevert sóval és őrölt borssal, ezután félretesszük.
  3. Megpucoljuk a burgonyát és egészben feltesszük főni sós vízben. Nem főzzük meg teljesen, csak előfőzzük. Ha kezd puhulni, leszűrjük és hagyjuk hűlni annyira, hogy tudjuk felszeletelni.
  4. Közben felkarikázzuk az előkészített paradicsomot, paprikát és hagymát.
  5. Előkészítünk egy teflonos tepsit vagy más megfelelő méretű sütőedényt. Kikenjük olívaolajjal és belerakjuk a burgonyaszeleteket. Erre rakjuk a paradicsom, paprika és hagyma bő felét. Ráhelyezzük a két nagy halszeletet, bőrös felükkel felfelé, a hal tetejére baconszeleteket helyezünk, megszórjuk apróra metélt zellerlevéllel, majd betakarjuk a megmaradt paradicsom, paprika és hagyma szeletekkel.
  6. Alufóliával letakarva 200 fokos sütőben kb 1 órát sütjük, majd a fóliát levesszük, így sütjük további félórát. Ekkor kivesszük a tepsit és a halat bőven meglocsoljuk piros paprikával kikevert tejföllel. Helyezhetünk a tetejére további baconszeleteket. Kb félóra alatt készre sütjük.






Megjegyzések, tapasztalatok:
- Igazán magyaros halétel a rác ponty.
- A receptekben pirospaprikás, lisztes tejfölt szoktak használni, de én a lisztet kihagytam, szerintem nem szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése