2015. január 27., kedd

Zserbó


Hozzávalók:
  • 450 g tönkölyliszt (nálam 1/4 rész teljes kiőrlésű)
  • 250 g margarin
  • 1 tojás
  • 2 ek porcukor
  • 1 sütőpor
  • 10 g élesztő (vagy ennek megfelelő szárított élesztő)
  • kb 1 dl tej
  • töltelékhez:
    • 200 g darált dió
    • 150 g cukor
    • 4-5 dl sárgabarack lekvár
  • csokimázhoz
    • 25 g kakaó
    • 50 g cukor
    • 1 dl víz
    • 30 g margarin
Elkészítés:
  1. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalót is hozzáadva meggyúrjuk a tésztát.
  2. Ha kész, 3 egyenlő részre vágjuk.
  3. Egy tepsit előkészítünk, kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük margarinnal és kilisztezzük.
  4. A töltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral.
  5. Kinyújtjuk az első adag tésztát olyan méretűre és alakúra, amekkora a tepsi. Ha kész, a nyújtófára lazán feltekerve áthelyezzük a kinyújtott tésztát a tepsibe. Ráöntjük a lekvár felét és egyenletesen elsimítjuk a tésztán, majd rászórjuk a cukros dió felét és azt is elegyengetjük, ha nem sikerült egyforma vastagságban rászórni. Vigyázzunk, hogy a lapok szélére is jusson lekvár és dió.
  6. Ezután a következő lapot kinyújtjuk és az előző lépésekhez hasonlóan járunk el. Végül letakarjuk a harmadik lappal, egy villával pár helyen megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Kb negyedórát pihentetjük, majd 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük.
  7. Közben elkészítjük a csokimázt: a kakaót, cukrot és vizet csomómentesre keverjük, majd feltesszük főni. Addig főzzük folytonos kavarás mellett, amíg elkezd sűrűsödni. Amikor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott puha margarint és addig kavarjuk, amíg elolvad. Ha nem olvadna el, akkor picit visszatesszük a tűzre és még főzzük. Akkor is így járunk el, ha esetleg a margarint hozzákeverve hígnak találjuk a csokimázt. Ha kész, hagyjuk hűlni, de néha kavarjuk meg.
  8. Amikor már mindkettő legalább langyosra hűlt, a csokimázt a tészta tetejére öntjük, simára kenjük és hagyjuk rászáradni.

Megjegyzések, tapasztalatok:
- Zserbó recept szerintem minden családi receptes füzetben akad, de ha nincs, akkor is sütik nagy valószínűséggel. Mivel olyan régi sütemény, talán már recept sem kell hozzá, gyakorlott kezek szemre öntögetik a szükséges hozzávalókat. Ezt a receptet most úgy jegyeztem le, hogy az ellesett mennyiségeket igyekeztem öntögetni, de most le is mértem. :) A változtatás jogát fenntartom, de első sütésre és első kóstolásra jónak tűnik. :)
- 36*25 cm-es lapokat készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése