2014. április 22., kedd

Óriás kagylótészta paradicsomos cukkiniraguval töltve


Hozzávalók:
  • 24 db óriás kagylótészta
  • 2 db közepes méretű cukkini
  • 25 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka, sertés, marha)
  • 7 dl paradicsomlé
  • 1 hagyma
  • olaj
  • őrölt bors
  • bazsalikom
  • parmezán (vagy más sajt)
Elkészítés:
  1. Először elkészítjük a ragut. A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a darált húst. 
  3. Közben a cukkiniket megmossuk, ha még zsengék (vékony a héjuk), akkor nem is kell meghámozni, héjastul vágjuk gyufaszál vastagságúra, majd adjuk a húsos alaphoz.
  4. Öntsünk hozzá kb 2-3 dl paradicsomlét, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, de akár más zöldfűszerekkel is (pl. majoránna, kakukkfű). Amikor elkészült, hagyjuk kicsit hűlni.
  5. A tészta főzővízébe sót és pici olajat teszünk. A csomagoláson feltüntetett főzési időt figyelembe véve a tésztát "al dente"-re főzzük (ne legyen teljesen puha). Ha elkészült leszűrjük és amint kihűlt annyira, hogy kezünkkel hozzáérhetünk, rendezzük el egy tepsibe a kagylóformákat megigazítva (ha szétnyílt, csavarjuk vissza).
  6. A kagylótésztákat egyenként töltsük meg kb 2 púpos kiskanálnyi raguval és helyezzük vissza a tepsibe. Ha túl sok tölteléket teszünk egy kagylóba, könnyebben szétnyílik, erre vigyázzunk, de azért ne maradjon üresen sem, mivel akkor kiszárad.
  7. Végül a megmaradt 4-5 dl paradicsomlével locsoljuk meg a kagylókat, jusson mindegyikbe pici és alájuk is töltsünk a tepsibe. 
  8. 180-200 fokon kb 20 perc alatt süssük meg. Sütőtől függ, hogy milyen hőfok és mennyi idő szükséges, a lényeg, hogy picit süljön át, ne tocsogjon a paradicsomlében, de ne száradjon ki. Amikor úgy látjuk, hogy már majdnem kész, szórjuk meg reszelt parmezánnal és még pár percre toljuk vissza a sütőbe.











Megjegyzések, tapasztalatok:
- Főzzünk inkább néhány darabbal több tésztát, mert főzés közben eltörhet néhány.
- Készíthetjük hús nélkül is ezt az ételt, de darált hús helyett használhatunk pl apróra vágott bacont vagy sonkát is, attól függően, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre.
- Paradicsomlé helyett tejszínes öntettel is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése