2014. február 3., hétfő

Citromos keksz

Hozzávalók:
  • 150 g citromkrémhez (Lemon Curd):
    • 50 g cukor
    • 50 ml frissen facsart citromlé (1 nagy citrom leve)
    • 40 g vaj
    • 1 csapott ek étkezési keményítő
    • 2 tojássárgája
  • Tésztához:
    • 200 g vaj
    • 100 g porcukor
    • 200 g (tönköly) finomliszt
    • 100 g kukoricaliszt
    • csipet só
    • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
    • 50 g darált pirított sótlan mandula
Elkészítés:
  1. Először a citromkrémet készítjük el. A cukrot, citromlevet és a vajat egy lábosban melegítjük, amíg elolvad a cukor. A tojássárgákat a keményítővel simára keverjük, majd a cukros keveréket levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojásos keveréket. Folyamatosan keverjük és lassú tűzre visszatéve addig folytatjuk, amíg puding állaga nem lesz. Nem kell forrnia, alacsony lángon készüljön, különben rántotta lesz belőle. Kb. 150 g citromkrém lesz a végeredmény. Ezt előre elkészíthetjük, a keksz készítéséig tartsuk hűtőben.
  2. A tésztához a vajat a cukorral alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a liszteket, csipet sót, a korábban elkészült citromkrémet, a citromhéjat és a darált mandulát. Fél órára hűtőbe tesszük. 
  3. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeveréses). 
  4. A tésztát kb 4 mm-esre nyújtjuk és keksz-formákkal kiszaggatjuk.
  5. Tepsikbe szilikon sütőlapot (vagy sütőpapírt) helyezünk, rárakjuk a kekszeket és kb 15 perc alatt megsütjük. Forrón elég puhák a kekszek, lehetőleg rácson hűtsük ki.  



Megjegyzések, tapasztalatok:
- A citromkrém elvileg pár hétig eláll, azért én pár napnál tovább nem hagytam még, annyit készítek, amit fel is használok.
- Darált mandula helyett használhatunk darált mákot, diót, mogyorót vagy pisztáciát is.
- Nekem ebből a mennyiségből 44 db keksz készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése