2015. november 15., vasárnap

Körtés pite


Hozzávalók
  • tésztához
    • 125 g vaj (+ egy kevés a formához)
    • 250 g liszt
    • 60 g cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 tojás
    • csipet só  
  • töltelékhez
    • 600 g körte (megtisztítva) - lehet több is :))
    • 1 citrom leve
    • 3.5 dl almalé
    • 0.5 dl tömény (mentás) bodzaszörp
    • 3 tojás
    • 2 ek cukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 2.5 dl tej
    • 30 g vaj

Elkészítés:
  1. A meghámozott, kimagozott körtéket cikkekre vágjuk (én egy negyedet még 3-ba vágtam). Az almalét, bodzaszörpöt és a citrom levét egy lábosban melegítjük, beletesszük a körteszeleteket és pár percig főzzük. Körtétől függ, hogy ez mennyi idő, minél kevesebb ideig főzzük, annál kevésbé veszi át a lé ízeit, de ha sokáig főzzük, akkor nagyon megpuhul, ami már nem jó. Amikor kezd puhulni, szűrjük le. A lét nem használjuk fel, behűtve nagyon finom szörp lesz belőle.
  2. A tésztához a vajat és a lisztet összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a citrom reszelt héját és egy csipet sót. Nem kell sokáig gyúrni a tésztát, amikor nagyjából összeállt, akkor már jó is. A piteformát kivajazzuk és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy mindenhol kb egyforma vastagon legyen a tészta. (Ki is lehet nyújtani, úgy könnyebb belehelyezni a formába, de akkor többet kell mosogatni :) 
  3. A körtéket elrendezzük a tészta tetején. 
  4. A megmaradt hozzávalókat a vaj kivételével (tej, cukor, vaníliás cukor, tojás) összedolgozzuk egy habverővel és ráöntjük a körték tetejére.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, ekkor kivesszük, a kis kockákra vágott vajat rászórjuk a tetejére. Körülbelül még 15 percig kell sütni, míg pirosodni kezd a teteje.
 




Megjegyzések, tapasztalatok:
- Szerintem elhagyható a tetejére morzsolt vaj. Nem rontja el, de szerintem nem is javít rajta. :)
- Legjobb akkor, amikor már teljesen kihűlt: szebben lehet szeletelni és az ízek is jobban összeérnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése