2014. november 11., kedd

Márton napi libaleves

Hozzávalók:
  • 1 egész liba csontosabb részei + az aprólék (kimarad a libamell, combok, a háj és a libamáj)
  • 8 db sárgarépa
  • 4 db petrezselyem
  • 2 nagy piros krumpli
  • 1 karalábé
  • 0.5 zellergumó
  • 3 csiperkegomba
  • 3 rózsa karfiol
  • 3 rózsa brokkoli
  • fűszerek
    • feketebors  
    • fehérbors 
    • zöldbors
    • szegfűbors
    • szerecsendió
    • koriander
    • mustármag
    • kardamom
    • sáfrány
  • csigatészta
Elkészítés:
  1. Ez előkészített, feldarabolt libát egy nagy fazékba rakjuk, ráöntünk kb 5 liter hideg vizet és feltesszük főni. A víz mennyisége függ a liba nagyságától és attól, hogy mennyi levest szeretnénk főzni.
  2. Amikor felfőtt, leszedjük a habját, fűszerezzük sóval, borssal (fekete, fehér és zöld), szegfűborssal, szerecsendióval, korianderrel, mustármaggal és kardamommal, majd lassú tűzön kb 2-2.5 órát főzzük a levest. 
  3. A megtisztított sárgarépákat, petrezselymeket egészben vagy hosszába hasítva kb a főzési idő felénél adjuk a leveshez, a zellerrel, krumplival és karalábéval együtt. A többi zöldséget kicsit később.
  4. Közben megkóstoljuk, ha szükséges, még sózzuk a levest, mivel a hús és a zöldségek sok sót felvesznek.
  5. A sáfránnyal a főzési idő legvégén fűszerezünk, csak pici kell belőle.
  6. Ha megfőtt, leszűrjük a levest kis lyukú levesszűrőn.
  7. Kevés húslevesben, külön edényben megfőzzük a csigatésztát. (Ha van rá módunk, vegyünk házit vagy készítsük el mi magunk.) 
  8. Tálalás több módon történhet. 
    • Mi a főtt zöldségeket szoktuk enni először, melyeket egy nagyobb tányérra szedünk ki, miután leszűrtük a levest. 
    • Utána következik a csigaleves. A tányérunkba merünk a csigatésztából, majd a leszűrt levesből. (Én a levest a zöldségekkel szeretem legjobban.)
    • Ezeket a főtt hús követi, melyet meggymártással vagy tormával szoktunk enni.

Jó étvágyat!

Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ha sok maradna a főtt húsból és zöldségekből, érdemes másnap ludaskását készíteni belőlük: http://kingakonyha.blogspot.hu/2013/11/ludaskasa_15.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése