2014. november 15., szombat

Jamie Oliver sütőtökös pitéje

Hozzávalók:
  • a tésztához:
    • 250 g fehér tönkölyliszt
    • 50 g porcukor
    • 125 g vaj
    • 1 tojás
    • kb 2 ek tej
  • a krémhez:
    • 500 g kimagozott, meghámozott, kockákra vágott sütőtök
    • 500 ml tej
    • 150 g (nyírfa)cukor
    • 2 tojás
  • a piteforma kikenéséhez:
    • pici vaj
Elkészítés:
  1. Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, majd a kockára vágott hideg vajat és a tojást. Jól összedolgozzuk, annyi tejet adjunk hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen lágy a tészta. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, ne gyúrjuk sokáig, mert a vajas tésztának nem tesz jót. Ha kész, tegyük a hűtőbe a tésztát, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A kimagozott, meghámozott, nagyjából 2*2 cm-es kockákra vágott sütőtököt a tejjel és cukorral egy egy megfelelő méretű edényben elkezdjük főzni. Közepes hőfokon, gyakran megkeverve kb 30 perc alatt fő meg. Akkor jó, ha a sütőtök darabok már teljesen puhák, sőt kezdenek szétesni. Egy botmixerrel pépesítsük, majd hagyjuk hűlni. Néha kavarjuk meg, hogy ne képződjön hártya a tetején.
  3. Vajazzunk ki egy 25 cm-es piteformát.
  4. A tésztát nyújtsuk ki és béleljük ki vele a piteformát, az oldalát is borítsuk be, a széleit gondosan igazítsuk meg és nyomkodjuk le. Villával szurkáljuk meg és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük majdnem készre.
  5. A krémhez előkészített tojásokat villával verjük fel és keverjük a sütőtökhöz, a botmixerrel keverjünk még rajta, majd öntsük a piteformába.
  6. 160 fokon kb 30 perc alatt süssük meg. Akkor van kész, ha már kezd szilárdulni és picit pirulni a krém a tetején. 


Megjegyzések, tapasztalatok:
- A receptet itt találtam és azt kell mondjam, hogy tényleg mennyei! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése