2014. november 21., péntek

Pagodakarfiol saláta



Hozzávalók (4 adag):
  • 1 kisebb pagodakarfiol
  • marinádhoz:
    • 0.5 dl fehérborecet
    • 0.5 dl olívaolaj
    • 1 babérlevél
    • 10 g kristálycukor
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 2 narancs
  • 100 g madársaláta
Elkészítés:
  1. A pagodakarfiolt rózsáira szedjük és párolóedényben megpároljuk, vigyázva, hogy roppanós maradjon.
  2. Az édesburgonyát süssük meg sütőben (220 fok, 30 perc) 
  3. Hagyjuk kihűlni a karfiolt és az édesburgonyát is.
  4. Készítsük el a marinádot: keverjük össze az olívaolajat, fehérborecetet, cukrot és babérlevelet. A párolt karfiolt jól forgassuk bele a marinádba és hagyjuk benne állni legalább 1 órát.
  5. Közben pucoljuk meg a narancsokat és az édesburgonyát, majd vágjuk kockára. A madársalátát mossuk meg.
  6. Tálaláskor a madársalátát elosztjuk a tányérokra (előtte összeforgathatjuk kevés olívaolajjal), erre halmozzuk a narancs és sült édesburgonya kockákat, majd a tetejére tesszük a lecsepegtetett marinált pagodakarfiolt.


Megjegyzések, tapasztalatok
- A pagodakarfiol igen dekoratív és érdekes zöldséges. A karfiol és a brokkoli keresztezéséből született,
Olaszországból származik, romanesco brokkolinak is nevezik. Az élénkzöld, csipkés tornyos zöldség Fibonacci spirálokból áll (viccesen nevezik fraktálkarfiolnak is).
- A madársaláta helyettesíthető bármilyen salátával, az édesburgonya sütőtökkel, a pagodakarfiol pedig hagyományos karfiollal vagy brokkolival.
- A receptet itt találtam.
- A marinálás az élelmiszerek elkészítés előtti pácolása fűszerezett, gyakran savas kémhatású folyadékban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése