2014. november 7., péntek

Krumplis rétes


Hozzávalók:
  • 1 csomag réteslap (6 lap, 40*40 cm)
  • 1 kg krumpli (megpucolva)
  • 500 g tejföl
  • 5 ek étolaj
  • 0.5 kk őrölt bors
  • 1 púpos kk paprika
Elkészítés:
  1. A kockákra vágott krumplit megfőzzük sós vízben, majd leszűrjük. Nem kell összetörni és nem szükséges megvárni, hogy a krumpli kihűljön, de hidegen is dolgozhatunk vele.
  2. Hozzáadjuk a tejföl kb 2/3-át, 2 evőkanál étolajat, a paprikát és borsot, valamint sót is, ha még szükséges. Jól összekavarjuk.
  3. Előkészítjük a réteslapokat. A maradék tejfölt jól összekeverjük 2-3 evőkanál étolajjal. 3 réteslapot egymásra fektetünk és gazdagon megkenjük a tejfölös keverékkel. Ezután az egyik szélére rúdba halmozzuk a krumplis töltelék felét, behajtjuk a lapok végét és gyors, határozott mozdulatokkal felcsavarjuk. Ugyanígy járunk el a másik rész esetében is.
  4. A 2 elkészült rúdat olajjal megkent sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, nagyon óvatosan. Minél több a töltelék, annál nehezebb megúszni, hogy mozgatás közben kiszakadjanak valahol a réteslapok.
  5. A megmaradt tejfölös keverékkel a tepsibe helyezett rúdakat kívülről is alaposan átkenjük, felül, oldalt és a végeit is. 
  6. 180 fokos sütőben bő félóra alatt pirosra sütjük. Ha még maradt tejfölös keverék, akkor sütés közben is átkenhetjük egyszer a réteseket.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Hidegen és melegen is fogyasztható, de természetesen frissen a legjobb.
- Gazdagíthatjuk kedvenc fűszereinkkel, de akár bacon-kockákkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése