2014. január 4., szombat

Zöldborsó leves




Hozzávalók:
  • 500 g zöldborsó
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyem
  • olaj
  • 1 kis csomó petrezselyemzöld
  • 2 nagy zellerlevél
  • 1/4 zellergumó
  • 1 tojás
  • liszt
  • bors
  • piros arany
  • húsleves(kocka) 
Elkészítés:
  1. A sárgarépát és petrezselymet megpucoljuk, karikákra vágjuk, majd kevés olajon pár percig pároljuk.
  2. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót (ha nem frisset, hanem fagyasztottat használunk, akkor nem kell kiolvasztani, fagyosan tegyük bele) és 1-2 dl vizet, majd tovább pároljuk kb 10 percig.
  3. Közben fűszerezzük sóval, őrölt borssal, házi piros arannyal.
  4. Ezután hozzáadunk 2-3 l vizet és kevés húslevest (ha nincs, akkor 1 húsleveskockát), valamint a petrezselyem és zellerlevelet (összekötözve) és a zellergumó darabot.
  5. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, elkészítjük a nokedlit 1 tojásból, annyi liszt és esetleg kevés víz hozzáadásával, hogy megfelelő könnyen szaggatható tésztát kapjunk (ez függ attól, hogy kanállal vagy nokedliszaggatóval dolgozunk).
  6. A levesbe szaggatjuk a nokedlit (én kanállal szaggattam), még egyszer fűszerezzük, ha szükséges és készre főzzük a levest.
  7. Tálalás előtt eltávolítjuk a zellerdarabot és a petrezselyem- és zellerleveleket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése