2014. január 1., szerda

Lencseleves

Hozzávalók:
  • 500 g lencse
  • 125 g kolbász
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 hagyma
  • 2-3 babérlevél
  • bors
  • piros arany
  • olaj
  • liszt

Elkészítés:
  1. A lencsét előre beáztatjuk. A hagymát, sárgarépát és petrezselymet megpucoljuk.
  2. A hagymát apró kockára vágjuk, a kolbászt, sárgarépát, petrezselymet felkarikázzuk.
  3. A kolbászt tesszük előbb a fazékba, a kolbászból kiolvadó zsírban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselymet. 
  4. Fedő alatt együtt pároljuk ezeket a hozzávalókat, majd hozzáadjuk a lencsét és 2-3 l vizet.
  5. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, hozzáadjuk a babérleveleket és 2 ek házi piros aranyat.
  6. Amikor a lencse megpuhult, rántást készítünk kevés olaj és 2-3 evőkanál liszt felhasználásával, ezzel a levest besűrítjük.



Megjegyzések, tapasztalatok:
- Kínáljunk tejfölt a leveshez. 
- Az Újévhez kötődő hiedelmek szerint az év első napján mindenképpen tanácsos lencsét enni, mert az meghozza a gazdagságot az új évre. Itt olvashatunk bővebben a szilveszterhez és új évhez kapcsolódó gasztro babonákról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése