2015. április 6., hétfő

Házi majonéz

Hozzávalók:
  • 1 tojás sárgája (L-es)
  • 1 dl étolaj
  • citrom
Elkészítés:
  1. A tojás sárgáját egy olyan tálba tesszük, melyben kényelmesen tudunk kavargatni, lehetőleg kicsi legyen az alja és jó fogása legyen kavarás közben (ne csússzon ki könnyen a kezünkből).
  2. Egy fakanállal jól kikavarjuk, majd hozzá facsarunk egy kevés citromlét és ezzel is jól elkavarjuk.
  3. Ezután kezdhetjük az olajat adagolni folyamatos keverés mellett, először csak cseppenként, majd kicsit nagyobb adagokban. Mindig hagyjuk abba az olaj adagolását, amikor azt látjuk, hogy nem sima a majonézünk, hanem külön látszik az olaj is, ilyenkor jól-jól keverjük ki és amikor tökéletesen belekeveredett a korábban hozzáadott olaj a tojásmasszába, csak akkor folytassuk az olaj hozzáadását.
  4. Akkor jó a majonézünk, ha nem folyékony, hanem olyan "kemény", mint a fenti képen. Ha olyan kemény lenne, hogy nehéz kavarni, mert már szinte "darabos", de még nem értük el a kívánt mennyiséget, még sok olaj van a megadott mennyiségből, amit nem használtunk fel, akkor adjunk még hozzá citromlét, keverjük el és csak ezután adagoljuk tovább az olajat.
  5. Végül ízesítsük, attól függően, hogy mihez használjuk fel.

Megjegyzések, tapasztalatok
- Kizárólag friss tojást használjunk!
- Bármilyen ételhez használjuk fel a házi majonézt, 1-2 napon belül el kell fogyasztani, addig is hűtőben kell tartani!
- Könnyebb kavarni, ha legalább 2 tojás sárgájából készítjük a majonézt.
- Minden hozzávaló hideg legyen, a tojás és az olaj is hűtőben legyen tartva a majonéz készítése előtt, így sokkal könnyebb jó majonézt készíteni.
- Lehet készíteni robotgéppel is, de én mindig fakanállal szoktam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése