2015. április 7., kedd

Foszlós kalács



Hozzávalók:
  • 500 g tönköly finomliszt
  • 1 kk só
  • 60 g cukor
  • 1 tojás (vagy 2 tojás sárgája)
  • 2,5 dl langyos tej (+ 0,5 dl az élesztő felfuttatásához)
  • 20 g friss élesztő
  • 80 g olvasztott vaj
  • kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
  1. A fél deci langyos tejet elkeverjük 1 kk cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1-2 ek lisztet és félretesszük.
  2. Míg az élesztő felfut, a lisztet egy nagy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval és a cukorral. 
  3. A vajat megolvasszuk.
  4. A liszt közepébe készítünk egy kis mélyedést, ide öntjük a közben felfutott élesztőt, a langyos tejet és a tojást (vagy tojássárgákat).
  5. Ezután elkezdhetjük a dagasztást. Amikor már szépen összeáll a tésztánk, a felülete sima, lehet adagolni a zsiradékot, melyet több részletben kell a tésztához öntenünk. Addig folytatjuk a munkát, míg a vaj szépen belesimul a tésztába és az kezd elválni az edény aljától.
  6. Ezután letakarjuk a tálat egy konyharuhával és hagyjuk 30-35 percig kelni.
  7. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd annyi egyforma darabba osszuk, ahány ágból szeretnénk megfonni a kalácsot. Egyesével kis cipókat formálunk belőlük, majd letakarjuk és hagyjuk 10-15 percig pihenni.
  8. A pihentetett gombócokat hosszú hurkává sodorjuk vigyázva arra, hogy a felületük sehol se szakadjon meg, aztán összecsípjük a végüknél és megfonjuk. Fontos, hogy a fonás ne legyen túl laza, de túl szoros sem.
  9. Óvatosan átemeljük egy kivajazott sütőformába vagy tepsire. Felverünk egy egész tojást és azonnal lekenjük a kalácsot, majd 30-40 percig ismét szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni. 
  10. A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra. 
  11. A megkelt kalácsot még egyszer lekenjük felvert tojással, így lesz igazán fényes a kisült kalács héja.
  12. Előmelegített sütőbe toljuk és kb. 40 percig sütjük. 
  13. A kisült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept Limarától származik.
- Ez a kalács inkább édeskés, de nem kimondottan édes. Húsvéti főtt füstölt sonka mellé tökéletes választás, mivel az édeskés íz remekül kiemeli a sonka füstös ízét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése