Hozzávalók:
- fél fej lila karfiol
- fél fej narancssárga karfiol
- 200 g tejföl
- 100 g edami sajt
- 3 tojás
- 300 g csirkemellfilé
- só
- bors
- olasz fűszerkeverék (vagy egyéb fűszer ízlés szerint)
- pici olívaolaj
- A karfiolt rózsáira szedjük és előfőzzük: lobogó vízbe rakva, forrástól számítva kb 5-7 perc, majd leszűrjük.
- A csirkemellet felkockázzuk és pici olívaolajon megsütjük/pirítjuk, ízlés szerint fűszerezve.
- Egy jénai (vagy egyéb hőálló) tálat olívaolajjal kikenünk, belerakjuk a még roppanós karfiolt, tetején egyenletesen elosztjuk a csirkemell kockákat.
- A sajtot lereszeljük. A nagylyukú reszelő tökéletes, úgyis el fog olvadni a sajt. Összekeverjük a tejfölt, reszelt sajtot, tojásokat és fűszereket, majd ezt is egyenletesen elosztjuk úgy, hogy mindenhova jusson. Nem baj, ha nem lepi el a karfiolt teljesen a sajtos-tejfölös szósz, így lesz jó.
- Sütési idő: 180 fokon kb 30 perc. Legyen szép piros a teteje.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Jó újra örömmel főzni :)
- Borbás Marcsi írta a karfiolról: "Az egyik leggyakoribb fogyókúrás étel a karfiol, mert rendkívül alacsony
a kalóriatartalma, viszont hosszú időre eltelít. Emellett gazdag
C-vitamin forrás, de a B12-vitamin kivételével az összes B-vitamint is
tartalmazza. Kálium, cink, vas, és szelén tartalma is jelentős.
Megakadályozhatja a szürkehályog kialakulását, a benne található folsav
csökkenti az agyvérzés esélyét, sőt az Alzheimer-kór elleni küzdelemben
is jól jöhet. Így télen különösen javallott fogyasztani, ugyanis
hozzájárul az immunrendszerünk egészséges működéséhez is."
- Csak hidegen lehet szépen szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése