2020. január 14., kedd

Színes rakott karfiol



Hozzávalók:
  • fél fej lila karfiol
  • fél fej narancssárga karfiol
  • 200 g tejföl
  • 100 g edami sajt
  • 3 tojás 
  • 300 g csirkemellfilé
  • bors
  • olasz fűszerkeverék (vagy egyéb fűszer ízlés szerint)
  • pici olívaolaj
Elkészítés:
  1. A karfiolt rózsáira szedjük és előfőzzük: lobogó vízbe rakva, forrástól számítva kb 5-7 perc, majd leszűrjük.
  2. A csirkemellet felkockázzuk és pici olívaolajon megsütjük/pirítjuk, ízlés szerint fűszerezve.
  3. Egy jénai (vagy egyéb hőálló) tálat olívaolajjal kikenünk, belerakjuk a még roppanós karfiolt, tetején egyenletesen elosztjuk a csirkemell kockákat.
  4. A sajtot lereszeljük. A nagylyukú reszelő tökéletes, úgyis el fog olvadni a sajt. Összekeverjük a tejfölt, reszelt sajtot, tojásokat és fűszereket, majd ezt is egyenletesen elosztjuk úgy, hogy mindenhova jusson. Nem baj, ha nem lepi el a karfiolt teljesen a sajtos-tejfölös szósz, így lesz jó.
  5. Sütési idő: 180 fokon kb 30 perc. Legyen szép piros a teteje.
 






Megjegyzések, tapasztalatok:
- Jó újra örömmel főzni :)
- Borbás Marcsi írta a karfiolról: "Az egyik leggyakoribb fogyókúrás étel a karfiol, mert rendkívül alacsony a kalóriatartalma, viszont hosszú időre eltelít. Emellett gazdag C-vitamin forrás, de a B12-vitamin kivételével az összes B-vitamint is tartalmazza. Kálium, cink, vas, és szelén tartalma is jelentős. Megakadályozhatja a szürkehályog kialakulását, a benne található folsav csökkenti az agyvérzés esélyét, sőt az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is jól jöhet. Így télen különösen javallott fogyasztani, ugyanis hozzájárul az immunrendszerünk egészséges működéséhez is." 
- Csak hidegen lehet szépen szeletelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése