2020. január 24., péntek

Mediterrán sült polenta



Hozzávalók:

  • polentához
    • 250 g kukoricadara
    • 1,5 l víz
  • túrókrémhez:
    • 250 g túró (krémesebb állagú legyen)
    • 1 tk oregánó
    • 1 tk bazsalikom
    • frissen őrölt bors
  • paradicsom
  • pici olívaolaj
Elkészítés:
  1. Előbb elkészítjük a túrókrémet: a túrót fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal és alaposan kikavarjuk. Krémes és puha állagú legyen. A polenta főzésének idejére már ne is tegyük hűtőbe, így könnyebb lesz dolgozni vele.
  2. A paradicsomot szeleteljük fel.
  3. Főzzük meg a polentát. A vizet tegyük fel egy nagyobb edényben melegedni. Amikor langyos a víz folyamatos kevergetés mellett szórjuk bele a kukoricadarát, majd sózzuk ízlés szerint, később még lehet kóstolni és pótolni a sót, ha nem elég. Folyamatos kevergetés mellett közepes hőfokon kb 20 perc alatt fő meg. Akkor jó, ha már puha a kukoricadara és besűrűsödött.
  4. Egy megfelelő méretű jénai tálat olívaolajjal kikenünk, majd gyorsan beleöntjük a polenta felét. Szépen elterül a forró polenta, kicsit igazítunk rajta, majd jöhet rá a fűszeres túrókrém. A túrót nem könnyű szép egyenletes rétegben eloszlatni a még puha polenta tetején, de igyekezzünk gyors mozdulatokkal minél előbb végezni ezzel a művelettel, majd jöhet is a tetejére a polenta második fele. Ha ügyesek voltunk, nem szilárdult meg és sikerül még ráönteni, elkenni. A tetejére jöhetnek a paradicsomszeletek.
  5. Sütési idő: 180 fokon kb 40 perc. Ne égjen meg a paradicsom és ízlés kérdése, hogy hogyan szeretjük, maradjon puhább vagy inkább jó kemény legyen a teteje? Szerintem közepesen jó.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése