2014. október 28., kedd

Céklás burgonyakrémleves

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb cékla
  • 3-4 nagyobb sárga burgonya
  • 1 hagyma
  • 7 dl zöldség alaplé
  • kb 7-8 dl víz
  • olívaolaj
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • fél citrom leve
Elkészítés:
  1. A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. 
  2. Felöntjük a zöldség alaplével és beletesszük a megpucolt és kockákra vágott burgonyát. Ha nem lepi el a lé, akkor még adunk hozzá vizet.
  3. A céklát meghámozzuk és egy másik edényben enyhén sós vízben megfőzzük egészben. Nem kell teljesen puhára főzni.
  4. Amikor a burgonya megpuhult, botmixer segítségével pürésítjük. Ha túl sűrű, adunk még hozzá vizet. (Nekem összesen a felhasznált folyadék a zöldség alaplével együtt kb 1.5 l volt.)
  5. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval, végül a citrom levét is hozzáadjuk és készre főzzük.
  6. A céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  7. Tálaláskor a burgonyakrémlevest tányérokba merjük és tetejére halmozzuk a reszelt céklát. De akár bele is keverhetjük, ha úgy tartja kedvünk, ekkor a cékla teljesen megfesti a levest.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Nagyon gyorsan elkészíthető, nagyon finom leves, nagyon egyszerű hozzávalók felhasználásával.
- Ötlet innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése