2015. július 5., vasárnap

Feketeribizli lekvár


Hozzávalók:
  • 400 g feketeribizli (megtisztítva)
  • 40 g (nyírfa)cukor
  • 4 g pektin (elhagyható)
  • fél citrom kifacsart leve
Elkészítés:
  1. A ribizlit megtisztítjuk: leszemezzük, a hibás szemeket eltávolítjuk, majd megmossuk az így előkészített szemeket.
  2. Egy főzőedénybe töltjük a lecsepegtetett ribizliszemeket és krumplitörővel pürésítjük. 
  3. A kapott masszát főzni kezdjük. Mindenképpen felügyeljük, kavargassuk, ha felfőtt csökkentsük a hőfokot. Ennél a mennyiségnél kb 15 perc főzés elég is, látszik, hogy szinte már kezd besűrűsödni. Ekkor vegyük le a tűzről, akár hagyhatjuk, hogy hűljön ki.
  4. Következik a passzírozás, ki milyen módszerrel találja legkényelmesebbnek. Mivel kis mennyiségről van szó, én egy teaszűrőn passzíroztam át kétszer, hogy tényleg minden értékes cseppet kinyerjek belőle. Nagyobb mennyiségnél egy többrétegű sűrű szövésű géz anyagot használnék, abba tenném adagonként és jól kinyomkodnám. 
  5. A ribizlipépet egy tiszta főzőedénybe tesszük és főzni kezdjük. Hozzáadjuk a (nyírfa)cukorral kevert pektint és fél citrom frissen kifacsart levét, jól elkeverjük és addig főzzük, míg elérjük a kívánt sűrűséget. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy időnként egy kiskanálnyi lekvárt egy kistányérra teszünk és amikor kihűlt megnézzük, hogy még folyik-e avagy már nem. Ha pektint is főztünk a lekvárba, akkor számoljuk hozzá, hogy attól később még jobban sűrűsödik/ha sokat teszünk, akkor kocsonyásodik.
  6. Ha kész a lekvárunk, még forrón töltsük üvegbe és hibátlan kupakkal zárjuk le, majd állítsuk fejre néhány percre. Ezután mehet a befőzőautomatába dunsztolódni "95 fok - 35 perc"-es programra.




Megjegyzések, tapasztalatok:
- Ebből a mennyiségből nekem 250 ml lekvár lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése